Open main menu

OrthodoxWiki β

Romanian Orthodox Church in Ireland

This article or section is a stub (i.e., in need of additional material). You can help OrthodoxWiki by expanding it.


Parohia Dublin I – Înălțarea Sfintei Cruci – a fost înființată în anul 2000 de către românii proveniți din parohia greacă din Arbour Hill. Primul preot numit de Înalt Prea Sfințitul Mitropolit IOSIF a fost Pr. Călin Popovici (2000-2004), urmat de Pr Călin Florea (2004-prezent). Părintele Constantin Uncu (Republica Moldova) s’a alăturat parohiei în anul 2005, iar în anul 2014 a fost hirotonit întru preot Părintele Romeo Gămulescu, urmat de Pr. Cristian Nistor, în anul 2016, și de Pr. Bogdan Cârdu, ianuarie 2018. Slujbele au loc în Paraclisul Centrului Misionar Sfântul Ioan Botezătorul, Long Mile Road, Dublin 12, precum și în biserica anglicană Christ Church, Leeson Park, Dublin 6.

Parohia Dublin II - Blanchardstown – Pr. Raul Simion, Fr Godfrey O’Donnell și Pr. Dragoş Mihai Blănaru – este a doua comunitate parohială ortodoxă, înființată în Dublin, dupa cea din Lesson Street. Parohia s-a întemeiat cu binecuvantarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop şi Mitropolit Iosif cu ocazia şedintei de lucru din februarie 2009, pe care Inaltpreasfintia Sa a avut-o cu preoţii din Irlanda.

Parohia Dublin III a luat ființă în urma apelului providențial al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, din 11 februarie 2010, când comunitatea românească aflată în biserica greacă din Dublin, în frunte cu Pr. Ioan Irineu Crăciun și Pr. Petru Vlaic, a intrat sub jurisdicția Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale. Actul de nastere al parohiei poarta nr 2070/din 5 mai 2010 si este semnat de catre Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Iosif, în ziua de Paști, 2010.